Bujinkan Budo Taijutsu (2) - Lajikuvaus

Bujinkan Budo Taijutsu on japanilainen taistelulaji, jonka juuret ovat yhdeksässä vanhassa japanilaisessa taistelukoulussa. Harjoituksissa opetellaan aseetonta taistelua ja erilaisten aseitten käyttöä. Taijutsu (eli kehon käytön taito) on kaiken liikkumisen perusta, joten harjoittelu aloitetaan usein aseettomana, mutta tämä riippuu täysin ohjaajan mieltymyksistä.

Aseeton harjoittelu sisältää erittäin laajan skaalan lyönti-, potku-, heitto-, kaato-, lukko-, kuristus-, vapautumis- ja aseistariisuntatekniikoita. Kaatumismenetelmät ja vartalon hallinta luovat perustan turvalliselle harjoittelulle, jonka takia näitä painotetaan erityisesti aloittelijoille.

Bujinkan Shinden Dojossa harjoitellaan perinteisten japanilaisten aseitten lisäksi koulujen erikoisaseilla ja moderneilla välineillä.

Lajiin kuuluvilla perusharjoitteilla ja junantaisolla (kehonmuokkaus) vahvistetaan lihaksia, -luustoa, -niveliä ja ne toimivat hyvin aerobisena harjoitteena.Vaativimmissa tekniikoissa tarkoitus on selvitä tilanteista mahdollisimman vähällä vaivalla luottamatta nopeuteen tai voimaan. Oman kunnon ja terveyden ylläpito on kylläkin tärkeä osa itsensä puolustamista.

Sôke (päämestari) Masaaki Hatsumi perusti Bujinkanin opettajansa Takamatsu Toshitsugun kunniaksi jakaakseen Budôn (soturin tie) ja Ninpôn (ninjutsun korkeammat periatteet) muun maailman kanssa. Vielä Takamatsun aikana monien Bujinkanin koulujen opetus tapahtui salassa. Vasta Hatsumin kautta on osa opetuksista tullut julkiseksi. Harjoittelemamme koulut ovat sotajärjestelmiä, eli ne eivät ole kilpailu- tai urheilulajeja. Tämän vuoksi osa Bujinkanin kokonaisuudesta ei ole julkisesti opetettua.

Lajissa ei myöskään järjestä kilpailuja. Päämestarimme onkin sanonut, että hän ei opeta voittamista, vaan selviytymistä.

Bujinkanin yhdeksän koulua, joista valtaosa opetuksesta tulee, ovat jokainen omia itsenäisiä taistelulajejaan. Eri kouluilla on omat menetelmänsä liikkua ja toimia samantyyppisissäkin tilanteissa. Bujinkanissa yritämme löytää yleisiä totuuksia, joita saavutamme mm. tarkastelemalla tilannetta monesta eri näkökulmasta ja lähestymistavasta käsin. Näin opimme, miten meidän oma kehomme ja persoonamme voisi parhaiten toimia. Tämän kaltaisen harjoittelun kautta on helppo soveltaa samoja opetuksia muissakin elämän osa alueissa joissa tarvitaan mm. nopeaa päätöksen tekoa, asennetta tai strategiaa. Koska kokonaisuus on äärimmäisen laaja, siinä riittää kyllä uutta opittavaa vaikka loppuiäksi.

© Erick Ellison

Lähde (1.9.2008) ja lisätietoja: Bujinkan Shinden Dojo
Lue myös: Bujinkan Shinden Dojo Vantaan oma lajikuvaus

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.