Bujinkan Budo Taijutsu (aikaisemmin tunnettu nimellä Ninjutsu) on lähes 1000 vuotta vanha laji ja se on ollut 1960- luvun lopulle asti salainen taistelutaito.
Tuolloin nykyinen soke (pääopettaja) Masaaki Hatsumi antoi opetusoikeuden israelilaiselle Doron Novonille sekä myöhemmin amerikkalaiselle Stephen Hayesille.
Nykyisin bujinkan budo taijutsua harrastetaan mm. lähes kaikissa Euroopan maissa, Israelissa, Australiassa, Pohjois- ja Eletä Amerikassa ja (tietenkin) Japanissa.
Bujinkan budo taijutsu on niitä harvoja nykyisistä budolajeista, joissa pääopettajasta käytetään Soke-nimitystä (syynä lienee, että useimmat lajit ovat hajaantuneet vuosien saatossa eri tyylisuuntiin). Soke Hatsumi sai tämän arvon edeltäjältään Takamatsulta ja hän Takamatsun suostumuksella vapautti ninjutsun "pannasta" ja siten Sinullakin on mahdollisuus nauttia tästä hienosta lajista.
Bujinkan budo taijutsu käsittää 9 koulua, ryu:ta, joiden kaikkien pääopettajana on soke Hatsumi.
Bujinkan budo taijutsu-tekniikat käsittävät sekä aseettoman että aseellisen itsepuolustuksen.
Asetekniikoita harjoitellaan mm. erimittaisilla kepeillä (bo n. 180cm, jo n. 128cm, hanbo n. 90cm), miekalla (bokken,shinai), puukolla (tanto), narulla (imitoi ketju aseita, mm. kusarifundo) jne.
Peruskursilla harjoitellaan kaatumisia (ukemi), perusasentoja (kamae), lyöntejä, torjuntoja ja erilaisista otteista vapautumisia. Asetekniikoita ei peruskursilla harjoitella. Bujinkan budo taijutsussa ei ole kilpailua. Soke Hatsumi on todennut että hän ei opeta voittamista eikä häviämistä vaan selviytymistä.
Bujinkan Budo Taijutsun tien Suomeen toi porvoolaisen budoliike Kyu Danin omistaja Peter Schild kutsumalla ruotsalaisen Bo Munthen Porvooseen syksyllä 1985. Tuolle leirille osallistujista osa on jatkanut nykypäivään asti muodostaen Suomen Bujinkan Budo Taijutsun "perustan". Porvoota voidaan pitää Suomen Bujinkan Budo Taijutsun pioneeripaikkana.
Säännöllinen harjoittelutoiminta niin Porvoossa, Helsingissä kuin Lappeenrannassakin alkoi vasta parin vuoden kuluttua. Porvoon leiritoiminta jatkui aktiivisena Bo Munthen vetämästä ensimmäisestä leiristä alkaen.
Munthen jälkeen leirejä veti jonkin aikaa Saksalainen Gunther Kunze, jolla oli soke Hatsumilta saatu 1. dan. Suomen ensimmäinen ninjutsu (tuolloin lajin nimi)-graduointi pidettiin Porvoossa helmikuussa 1986, jolloin mm. seuramme ex. pääopettaja Esa Koistinen (nyk. 5. dan) suoritti 8. kyu:n. Vaatimustaso oli suhteellisen kova, sillä yrittäneistä noin puolet hylättiin.
Guntehr Kuntzen dojo ei kuulunut Bujinkaniin, joten sattumien kautta vuosia eteenpäin pääopettajanamme oli Israelilainen Moshe Kastiel. Sittemmin on osa ulkomaisista opettajistamme ollut Israelilaisia, jonne meillä on nykäänkin erittäin läheiset suhteet.
Lähde ja lisätietoja: Bujinkan Dojo Finland