Bujinkan Budo Taijutsu (4) - Lajikuvaus

Bujinkan Budo Taijutsu on Japanilainen taistelulaji, joka koostuu yhdeksästä historiallisesta koulukunnasta. Osa kouluista on ninjutsu-koulukuntia ja osa perinteisiä ns. koryu-kouluja. Budo tarkoittaa "sodan tietä" ja Taijutsu vartalon taitoa, joka ymmärrettävästi on käsitteenä varsin laaja.

Bujinkanin Sôke (perheenpää) on Masaaki Hatsumi, joka peri tittelinsä opettajaltaan, Toshitsugu Takamatsulta ja yhdisti lajit saman erisnimen alle:

BUJINKAN BUDO TAIJUTSU
Togakure Ryu Ninjutsu
Kukishinden Ryu Dakentaijutsu
Shinden Fudo Ryu Dakentaijutsu
Koto Ryu Koppojutsu
Gyokko Ryu Kosshijutsu
Gyokushin Ryu Ninpo
Kumogakure Ryu Ninpo
Takagi Yoshin Ryu Jutaijutsu
Gikan Ryu Koppojutsu

"Bujinkanissa" harjoitellaan siis erilaisia tapoja lyödä, potkia, torjua, väistää, repiä, lukita niveliä, sitoa, heittää vastustaja maahan tai vaikkapa kuristaa.

Oikea etäisyys, oikea ajoitus ja oikea kulma ovat avainsanoja harjoiteltaessa esim. vastustajan vartalon tasapainon hallintaa ja edellä mainittuja toimintoja mahdollisimman luonnollisen liikkumisen keinoin. Erilaiset ja monimuotoiset "katat", liikesarjat, antavat välineen tutkia pariharjoittelun muodossa kulloinkin suoritettavia tekniikoita suhteellisen turvallisesti. Kataharjoittelu pyritään pitämään virtaavana ja luonnollisesti jatkuvana, katkeamattomana liikkeenä.

Myös muita liikkumisen taitoja harjoitellaan paljon. Erilaisia pyörähdyksiä, hyppyjä, voltteja, kävelyä, ryömimistä ja kaatumisia maata vasten käydään läpi lähes jokaisissa harjoituksissa ja muutenkin vartalon toimintakuntoa ja mukautuvuutta ylläpidetään venyttelemällä säännöllisesti ja monipuolisesti.

Bujinkan Dojolla harjoitellaan myös erilaisilla ja eripituisilla aseilla. Miekat, puukot, pitkät sauvat, kepit, tikut, keihäät, ketjut, köydet ja kaikenlaiset vahingoittamiseen tai puolustautumiseen soveltuvat välineet ja esineet kuuluvat soveltavasti harjoitusmateriaaliin. Harjoittelu keskittyy kuitenkin pääasiassa aseettomaan puolustautumiseen.

Bujinkan Budo Taijutsu sopii kaikenikäisille, kokoisille ja muotoisille ja myös kaikille sukupuolille. Lajissa ei järjestetä kilpailuja, vaan kukin yksilö keskittyy omien taitojensa kehittämiseen iloisessa, välittömässä ympäristössä tai vaikkapa yksin missä ja milloin vain.

Tommi Havo, Bujinkan Nagare Dojo

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.