Gaeshido - Lajikuvaus

Itsepuolustus:

Gaeshido on itsepuolustus- ja kamppailumuoto. Harjoitukset koostuvat suurimmaksi osaksi tatamiharjoittelusta; iskut, potkut, heitot, lukot jne. Myöskin muualla tullaan harjoittelemaan.

Suurin ero muihin lajeihin lienee ajattelutapa. Kun perustekniikka on hallussa on aika soveltaa sitä. Mikään ei toimi oikeasti juuri siten kuin on harjoiteltu, joten on tärkeää osata soveltaa. Tekniikan osaamisen lisäksi tulee tekniikka myös ymmärtää. Mitään ei pidä niellä sellaisenaan. Ensin se pitää pureskella perusteellisesti. Tämä pätee myös gaeshidon muissa osa-alueissa.

Toinen suuri ero muihin toimintamuotoihin on, että gaeshidossa ei keskitytä mihinkään tiettyyn osa-alueeseen, vaan koko itsepuolustus- ja taistelutoiminnan skaala on käytettävissä. Iskuista ja potkuista kuristuksiin ja hallintaotteisiin; aseettomista tekniikoista veitsiin ja kaasusumuttimiin.

Konkreettisen itsepuolustusharjoittelun lisäksi kerrotaan myös juridiset lähtökohdat itsepuolustukseen. Mikä on hätävarjelutilanne, mitä saa tehdä, mitä pitää tehdä, milloin aloittaa ja lopettaa ja mitä sen jälkeen.

Ensiapu:

Kun opitaan satuttamaan toista, on myös tärkeää osata antaa ensiapua. Jo peruskurssilta lähtien harrastajille opetetaan ensiapua ja sitä pyritään kertaamaan useita kertoja vuodessa.

Selviytyminen:

Itsepuolustustaidon lisäksi Gaeshido on myös selviytymistaito. Yleensä kesäisin, mutta myös muihin vuodenaikoihin järjestetään maastoleirejä, joissa opetellaan peruserätaitoja, kuten tulentekoa, syötävien kasvien tunnistamista, veden hankkimista jne.

Pähkinänkuoressa:

Gaeshido pyrkii antamaan vastauksen mahdollisimman moneen nykypäivän hätätilanteiseen; pahoinpitely, onnettomuus tai vaikkapa metsään eksyminen.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Gaeshido-liitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.