Hapkido (Kwan Nyom) - Lajikuvaus

Kwan Nyom on nimi, joka on annettu Australian Hapkido Group:in opettamalle Hapkidon tyylisuunnalle. Myös Suomen Hapkidoliitto opettaa tätä tyyliä. Suoraan koreasta käännettynä nimi kuuluu : "Käsitteiden Koulu". Tämä heijastaa sitä tapaa jolla Hapkidoa opetamme. Perustekniikoista löytyy paljon samaa, kuin perinteisemmistä Hapkidotyyleistä, ero tulee selkeimmin esiin opetuksessa.

Hapkidoa on perinteisesti opetettu ennalta määrättyinä reaktioina erilaisiin tarttumisiin ja muihin hyökkäyksiin, esimerkiksi eri 10 irroitusta suorasta ranneotteesta, 10 ristiotteesta jne. Tämä tarkoittaa, että oppilas näkee oppimisprosessinsa aikana suuren määrän tekniikoita, jotka toistuvat hänen oppiessaan puolustautumaan eri hyökkäyksiä vastaan. Yksi hyökkäys – monta erilaista tekniikkaa.

Kwan Nyom Hapkidossa opetellaan yksi käsite tai tekniikka (esim. kyynärlukko) ja sen soveltaminen erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Yksi tekniikka – monta erilaista hyökkäystä. Tällöin oppilas oppii käsitteen kunnolla ja osaa soveltaa sitä käytäntöön riippumatta hyökkäystavasta.

Idea on sama, kuin matematiikassa. Kun tietää miten yhteenlasku tehdään, ei laskettavilla luvuilla ole enää merkitystä, koska yhteenlaskun käsite on ymmärretty. On tärkeää ymmärtää, että tiettyjä tekniikoita voi luonteensa vuoksi soveltaa tietyissä tilanteissa ja kun tämä on harjoittelulla saatu selkärankaan ei hyökkäyksen tyypillä tai suunnalla ole enää merkitystä.

Kwan Nyom Hapkido korostaa soveltamiskyvyn tärkeyttä, koska realistisessa itsepuolustustilanteessa asiat eivät tapahdu ennalta määrättyinä. Kwan Nyom Hapkidon tapa opettaa tekniikat helpottaa niiden soveltamista käytäntöön.

Kwan Nyom Hapkido on yksi tapa tulkita ja opettaa Hapkidoa. Mestari Booth:in tärkein tavoite tyyliä luodessa on ollut tehdä siitä helposti omaksuttava ja käytännön läheinen. Siksi harjoittelun painopiste ennen mustan vyön saavuttamista onkin ennen kaikkea Hapkidon käyttö itsepuolustustilanteessa ja tämä näkyy järjestelmän tavassa opettaa niin lukot ja putoamistekniikat, kuin potkut ja lyönnitkin.

Mustalta vyöltä eteenpäin harjoittelu toki jatkuu tekniikkakartan mukaisesti, mutta harjoittelijoita rohkaistaan etsimään ja löytämään omaa tapaansa tulkita laajaa lähitaistelujärjestelmää – Hapkidoa.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Hapkidoliitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.