Gendai Ryu vapaasti suomennettuna tarkoittaa "moderni koulukunta/tyylisuunta". Tätä laji juuri onkin. Tekniikat ovat kehitetty nykypäivän uhkatilanteisiin missä voidaan joutua puolustautumaan yhtä tai useampaa hyökkääjää, sekä aseistautuneita hyökkääjiä vastaan.
Tyylissä on myös paljon voimankättöön soveltuvia tekniikoita, sen takia laji sopii erinomaisesti turvallisuusalalla työskenteleville.
Tyyli on puhaasti itsepuolustuksellinen.
Harjoiteltavat tekniikat kattavat:
Jujutsu
Jujutsu on vanha japanilainen taistelutaito, jonka perinteitä voidaan seurata hyvinkin 2000 vuotta ajassa taaksepäin. Jujutsun kulta-aika vallitsi 1300 ? 1800 lukujen aikana Japanissa. ?Ju? merkitsee ?pehmeää? ja ?jutsu? ?tekniikkaa?. Vastaavasti ?do? käännettään suomeksi sanalla ?tie?. Näin erottuvat toisistaan kahteen erilaiseen harjoittelufilososiaan Suomessakin tunnetut jutsut: aiki-, karate- ja ju- sekä do:t: aiki-, karate- ja ju-. Edelliset korostavat lajinsa itsepuolustuksellisuutta, jolloin ei juurikaan ole mahdollista kilpailla jättämättä koko joukkoa tekniikoita ?liian vaarallisina? pois. Jälkimmäiset puolestaan liputtavat urheilullisuutta ja kilpailemista.
Myös jujutsu itsessään on eriytynyt erilaisiin koulukuntiin ajan saatossa. Karkeasti voidaan puhua traditionaalisesta samuraijujutsusta. Tällöin treeneissä korostuvat muodollisuus ja japanilaiset perinteet - tehdäänpä osa tekniikoista jopa polvillaan. Moderni jujutsu, jota leikillisesti on jossain kutsuttu ?nakkikiskajujutsuksikin? pyrkii sen sijaan soveltamaan vanhoja ja kehittämään uusia tekniikoita tekniikoita nykyajan olosuhteisiin. Perinteiden sijasta korostuukin nyt oman kunnon kohentaminen ja itsensä henkinen kehittäminen, harrastuksen ja ystävien hankkiminen sekä itsepuolustustaitojen opetteleminen.
Jujutsua voidaan pitää eräänlaisena itsepuolustus- ja kamppailutaitojen emolajina, josta ovat eriytyneet niin aikido kuin judokin. Myös karatella voidaan nähdä yhtymäkohtia jujutsuun. Mukana ovat niin pysty- kuin mattotekniikat, lyönnit, potkut, heitot, lukot käsiin ja jalkoihin sekä sidonnat ja kuristukset. Gendai ryu tyylisuuntana haluaa pysyä ajan kehityksessä mukana karsimalla, kehittämällä ja uudistamalla tekniikkavalikoimaansa jatkuvasti. Myös harjoittelijoiden yksilölliset suorituserot otetaan huomioon tekniikoita tehtäessä.
Lähde ja lisätietoja: Tornion Jujutsu Seura