Hontai Yoshinryu Jujutsu on traditionaalinen japanilainen budolaji. Se on kehitetty 1600-luvulla samuraiden lähitaistelutekniikaksi ja -taktiikaksi.
Hontai Yoshinryu Jujutsun tekniikoiden perusta on pareittain harjoiteltavissa katoissa. Kataa harjoiteltaessa opitaan tekniikan oikea ja toimiva linja, oikea etäisyys vastustajaan seka oikea asenne taistelutilanteessa. Hontai Yoshinryu Jujutsun tekniikat koostuvat hyökkäyksista kehon hermopisteisiin ate, nivelten sijoiltaan ottamisesta gyaku, heitoista nage, kuristuksista shime sekä hoitavista ja elvyttävistä harjoituksista katsu. Aseettomien tekniikoiden lisäksi harjoitellaan myös perinteisillä japanilaisilla aseilla: pitkällä miekalla katana, lyhyellä miekalla kodachi, veitsellä tanto, pitkällä kepillä cho bo ja lyhyellä kepillä hanbo.
Taistelutilanteessa Hontai Yoshinryu Jujutsu yhdistää ulkoisen rauhallisuuden sisäiseen päättäväisyyteen ja rohkeuteen. Ihanteena on pyrkiä fudoshiniin, mielentilaan joka ei ole ulkoisten vaikutteiden muokattavissa. Tämä ei tarkoita sitä, etta tunteet puuttuisivat, vaan etta voima, rohkeus ja itseluottamus ovat horjumattomia. Jujutsussa pehmeys ja voima täydentävät toisiaan luonnollisella tavalla. Pehmeys on hyödyksi aluksi hyökkäyksen välttämiseksi tai sivuun ohjaamiseksi, mutta sitä seuraa oikeanlainen voimankayttö vastustajan kontrolloimiseksi ja voittamiseksi. Tämän filosofian perustana on ennen kaikkea taistelussa saatu kokemus sen tehokkuudesta. Jujutsun hallitseminen vaatii laajaa tietoa ihmisen fyysisestä, psyykkisestä ja emotionaalisesta olemuksesta. Jujutsuka on tavallaan "ihmisinsinööri", jolla on syvä ihmiskehon - sen hermopisteiden, heikkouksien, nivelten rakenteen ja liikeratojen - tuntemus. Kehon tuntemusta käytetään vastustajan horjuttamiseen ja kontrolloimiseen, kun taas mielen tuntemus antaa jujutsukalle mahdollisuuden murtaa myos vastustajan henkinen tasapaino.
Lähde ja lisätietoja: Bujutsu Dojo