Karate (Gensei-Ryu)- Lajikuvaus

Yleistä historiaa

Gensei-ryun perusti okinawalainen Seiken Shukumine (1925 -). Tyylillisesti hänen karatensa oli alun perin Shuri-tea. Sota-aikana Shukumine liittyi Japanin merivoimien torpedo-osastoon ja hänestä koulutettiin, kaiten, yhden miehen kamikaze-torpedo. Shukumine selvisi sodasta ja muutettuaan Japaniin hän teki kokeilu- ja karatetekniikoilla perustuen kaiten-hyökkäyksen periaatteisiin. Shukumine lisäsi erilaisia tekniikoita ja alkoi kutsua karateaan Gensei-ryuksi vuonna 1950. Suurin osa japanilaisesta karatesta oli saanut vaikutteita Shotokanin suoraviivaisesta pitkän etäisyyden ottelutyylistä. Shukumine halusi kuitenkin kokeilla myös muuta: erilaisia kehon liikkeitä, keskipakoisvoiman hyväksikäyttöä tekniikoissa ja maasta suoritettuja jalkatekniikoita.

Shukumine jatkoi kokeilujaan ja päätti lopulta v. 1960 siirtyä kokonaan pois Shuri-tyylisestä karatesta. Hän perusti nyt uuden tyylin tai oikeammin uuden lajin taidon (”kehon tie”), jonka kehitys lähti Gensei-ryun edistyneille tarkoitetusta Sansai-no-katasta. Lajissa on karaten perustekniikkaa, mutta myös permantovoimistelun kaltaisia hyppyjä ja voltteja yhdistettyinä kamppailutekniikoihin. Taidossa otettiin käyttöön samanlainen vyöjärjestelmä kuin karatessakin. Laji tuli Suomeen jo v. 1972, jolloin japanilainen opiskelija Minoru Okanda opetti Taidoa Lahdessa. Gensei-ryun toimintaa Japanissa jatkoi Shukuminen entinen oppilas Haruashi Yamada ja hänen kuoltuaan Ysunori Kanai. Taidon perustamisen yhteydessä Gensei-ryusta erosi toinenkin ryhmä Takahashi Yoichin johtama Genwa-kai.

Gensei-ryu -karatessa akrobaattiset liikkeet tulevat vasta edistyneille (4. dan) oppilaille. Tyylisuunnassa harjoitellaan sekä tyylin omia että okinawalaisia katoja. Aseharjoitteluun kuuluvat mm. bo, sai ja Sokan-ryu nunchaku-jutsu.

Gensei-ryussa perinteisesti opettajat valitsevat itse oppilaansa ja ryhmät halutaan pitää pieninä. Eurooppaan Gensei-ryu tuli jo vuonna 1967, kun Hiromichi Kotata saapui Espanjaan. Espanja onkin tyylisuunnan johtava maa Euroopassa. Heinkuussa 1988 perustetun European Gensei-ryu Federation tarkoituksena on vaalia Gensei-ryua alkuperäisessä muodossaan. Puheenjohtajaksi valittiin suomalainen Jari Hiltunen. Suomen lisäksi tyyliä harrastetaan Espanjassa, Hollannissa, Japanissa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa, Tanskassa, Pohjois-Amerikassa ja joissakin Etelä-Amerikan maissa.

Gensei-ryu Suomessa

Gensei-ryu tuli 1980-luvun puolivälissä Suomeen Ruotsin kautta. Virallisesti tyylisuunta tuli Suomeen vuonna 1986, jolloin Ruotsista Jari Hiltuselta oppinsa saanut Petteri Autio alkoi opettaa Suomessa. Jan Laitiaisesta tuli myöhemmin Suomen Gensei-ryun pääopettaja. Suomessa on kaksi seuraa (2001) Lahden Gentai ry. ja Mäntsälän Hisshokai ry.

Kilpailutoiminta

Gensei-ryussa otellaan nk. bogu-kumitessa pää- ja vartalosuojuksin. Täyskontaktin muuten sallivassa ottelutavassa lyönnit päähän ovat kiellettyjä. Jäsenet osallistuvat myös Suomen karateliiton kilpailutoimintaan.

Hard Contact Sportkarate kehitettiin Japanissa jo 1940-luvulla. Siinä ottelijat käyttävät pää- ja vartalosuojia. Kontakti on vapaa, mutta iskut kyynärpäillä ja polvilla ovat kiellettyjä. Hyökkäys päättyy vasta, kun ottelijat ovat etääntyneet toisistaan suorituksen jälkeen noin metrin etäisyydelle. Näin molemmat ottelijat voivat saada pisteitä samasta tilanteesta. Otteluaika on kolme minuuttia. Suomen joukkueet ovat menestyneet ottelutyylin MM-kisoissa erittäin hyvin.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Karateliitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.