Gijomon-kai tyylisuunnan perustaja Yoshiji Kaku aloitti harjoittelunsa Shotokanilla 1960-luvun alussa, mutta vaihtoi muutaman vuoden jälkeen Shorinji-ryuhun, jossa hän sijoittui tyylisuuntansa japanin mestaruuskisoissa hopealle. Kaku toimin monta vuotta Shorinji-ryu -opettajana. Mm. Kim Isaksson ja Jouko Turunen olivat olleet 1970-luvun puolivälissä Japanin matkallaan Kakun oppilaina.
Karaten ohella Yoshiji Kaku harjoitteli Niten-Ichi-ryu kenjutsua, jonka perustajaksi mainitaan Japanin legendaarisiin miekkailija Miyamoto Musashi (1584-1654). Vuonna 1977 Kaku päätti perustaa oman tyylisuuntansa Gijomon-karaten. Gijomon voidaan kääntää suomeksi ”velvollisuus aina ensin” tai ”kohtalo on toimia velvollisuutensa eteen.
Tyylisuunnassa on seitsemän Shorinji-ryusta muokattua aseetonta kataa. Kaku lisäsi tyylisuuntaansa jonkin verran ju-jutsua (Gijomon-kai-ju-jutsu). Hänen mielestään karaten kehitystä oli alkanut määrätä liiaksi kilpaurheiluun suunnatut säännöt, vaikka lajin lähtökohta oli itsepuolustuksessa.
Aseharjoittelu kuuluu Japanissa Gijomon-kain rutiiniin. Tyylisuunnassa on katat bolle, jolle, saille, tonfalle ja nunchakulle.
Suomessa Kim Isaksson alkoi opettaa Gijomon-kaita vuonna 1994 Riihimäen Budo-keskuksessa. Isaksson päätyi vaihtamaan tyylisuuntaa harjoittelemastaan Shorinji-ryusta, koska Suomessa Shorinji-ryu oli jakautumassa kahtia ja vyökoevaatimuksia sekä katojen tekniikoita muutettiin hänen mukaansa melko usein. Samalla Isakssonista tuli Gijomon-kai-karaten pääopettaja koko Skandinaviassa ja Baltian maissa. Suomalaiset Gijomonkai-harrastajat kuuluvat All Japan Gijomonkai Karate-jutsu -organisaatioon ja vuodesta 1998 lähtien myös Suomen Karateliittoon.
Lähde ja lisätietoja: Suomen Karateliitto