Goju-ryu - "kova-pehmeä tyyli"
Okinawalaisen karaten Goju-ryu tyylin juuret ovat Okinawalaisissa ja Kiinalaisissa vanhoissa kamppailutaidoissa. Japanin eteläpuolella sijaitsevan Ryukyu-saariryhmän pääsaarena Okinawa on lähellä Japania, Kiina ja Taiwania. vilkkaana kauppapaikkana vierasmaalaiset jättivät vaikutteita niin kulttuuristaan kuin myös taistelutaidoistaan.
Okinawalainen karate voidaan jakaa Shuri-te, Tomari-te ja Naha-te tyyleihin. Goju-ryu on kehittynyt Naha-te tyylistä. Naha-ten perustaja Kanryo Higaonna matkusti vuonna 1874 Etelä-Kiinaan, jossa hän 15 vuoden ajan opiskeli kiinalaisia aseellisia ja aseettomia taistelutaitoja. Palattuaan Okinawalle hän ryhtyi opettamaan oppimiaan taitoja.
Varsinaisena Goju-ryun perustajana pidetään Chojun Miyagia. Kanryo Higaonnan oppilaaksi Chojun Miyagi pääsi neljäntoista vuoden iässä. Hän muutaman muun kanssa pysyi Higaonnan oppilaana tämän kuolemaan asti 1916.
Keisari Hirohiton kruunajaisissa Miyagin oppilas, Jinan Shinzato, antoi näytöksen. Näytöksen jälkeen Shinzatolta kysyttiin karatetyylin nimeä, jota Shinzato ei osannut nimetä. Tällöin Miyagi antoi sille nimen Goju-ryu vuonna 1933. Miyagi jatkoi Goju-ryun opettamista kuolemaansa asti 1953.
Kiinalaiset ja japanilaiset ajattelevat että maailmaa koostuu toisilleen vastakkaisista voimista joiden tasapainosta kaikki riippuu. Päivä ja yö, kesä ja talvi seuraavat aina toisiaan. Toista ei voi olla ilman toista. Kova ilman joustavuutta katkeaa, pehmeä ilman kovuutta taittuu.
Goju-ryun tekniikoissa on paljon erilaisia sidonta- ja tarttumistekniikoita, joilla jatketaan vastustajan hyökkäys oman vastatekniikan kannalta sopivammalle etäisyydelle. Vastustajasta pyritään usein torjunnan jälkeen pitämään kiinni, jotta hän olisi täysin hallinnassa loppuun asti. Lähiottelussa tarttumis- ja kaatotekniikoiden sekä kyynärpää- ja polivtekniikoiden käyttö korostuu. Potkutekniikoista on lisäksi kehitetty lyhyen etäisyyden versioita, joissa lantio pidetään takana.
Suomessa Goju-ryu on pieni tyylisuunta, mutta maailmalla se on yksi neljästä suurimmasta okinawalaisesta tyylisuunnasta. Suomessa on tällä hetkellä viiso Goju-ryu seuraa.
Lähde: Suomen Karateliitto
Lisätietoja:
Suomen Karateliitto |
Okinawa Gojuryu Karate-Do Kyokai Finland