ELINTÄRKEÄ KATA
Shito-ryun harjoittelu perustuu paljolti kataan. Tyylin lähes 60 katan lisäksi on ase- ja harjoittelukatoja. Katat poikkeavat toisistaan hyvin paljon, koska niillä on eri lähteitä. Esimerkiksi kata Nipaipo, jolla on voitettu eniten karaten MM-titteleitä, perustuu kung fun liikesarjaan, jonka Mabuni sovitti karateksi. Jokainen harjoittelija löytää katan, joka sopii hänelle.
Katoista saa tekniikoita mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Harjoittelun tarkoitus ei ole opetella pikku tarkasti kymmeniä katoja. Bunkai eli katan liikkeiden selitykset ja niiden harjoittelu on tärkeää. Katan pelkkä muoto ei ole kyllin. Toisaalta harrastajan on hyvä tuntea paljon katoja. Useimmissa tyylisuunnan katoissa on tekniikka, jota ei löydy muualta.
TALOUDELLISET LIIKKEET
Sensei Mabuni korostaa karaten terveellisyyttä ja oikeanlaista harjoittelua. Useiden salien seinällä on sanat: jin gi tai ichi. Suomeksi se tarkoittaa suurinpiirtein, että keho, mieli ja henki ovat yhtä.
Terveellisyyden ja luonnollisuuden korostaminen erottaa shito-ryun lähisukulaisesta goju-ryusta. Jälkimmäisen hengitystekniikka on usein tietoisen voimakasta.Shito-ryun hengitys esimerkiksi sanchin-hengityskatassa on kevyempää ja luonnollisempaa.Ikä ei estä shito-ryun harjoittelua, koska hengitys ja liikkeet ovat luonnollisia.
Tekniikat ovat usein pieniä verrattuina moniin muihin tyyleihin. Tämä korostuu katassa, jossa tekniikoita ei liioitella. Asennot ovat lyhyitä ja siirtyminen asennosta toiseen sulavaa. Yhdistelmätekniikoissa asento rakentuu usein vasta viimeiseen voiman keskitykseen. Ennen sitä puolustaja voi asenoa vaihtamalla väistää hyökkäyksen. Painopisteen siirto lataa voimaa viimeiseen iskuun.
TORJUNTA JA VASTAISKU YHTÄ LIIKETTÄ
Shito-ryu-karateka käyttää usein vastustajan hyökkäystä hyväksi omassa vastahyökkäyksessään. Toinen käsi voi torjua ja toinen käsi hyökkää samanaikaisesti. Torjunta on usein suora vastahyökkäys. Shito-ryun tekniikkavalikoima on epätavallisen laaja. Shito-ryun torjunnat ovat pehmeitä verrattuna esimerkiksi shotokanin luunkoviin otteisiin. Liikkeet ovat luonnollisia ja taloudellisia. Torjunta ja väistö ovat riittävän tehokkaita kun vastustajan hyökkäys ei osu. Ylimääräinen voima on turhaa. Monessa muussa tyylisuunnassa torjunta on yksi liike ja vastaisku toinen. Shito-ryussa torjunta ja vastaisku ovat samaa saumatonta liikettä
Lähde: Outokummun Shito-Ryu Karate-seuran kotisivut