Shorinji ryu karatedo on yhdistelmä kiinalaista kempoa, okinawalaista Shuri-te karatea ja asetekniikoita eli kobudoa. Tyylisuunnan nimi koostuu sanoista: Sho (pieni, vähäinen) Rin (metsä) ja Ji (temppeli). Mandariinikiinaksi tyylisuunta kuuluu: "Shao lin tzu", mikä selkeästi viittaa Shaolinin temppeliin.
Shorinji ryu karate on niin kutsuttu "pienen miehen tyylisuunta". Tällä tarkoitetaan sitä, että Shorinji ryu karaten perusajatuksiin kuuluu oman vartalon maksimaalinen hyväksikäyttö voiman tuottamisessä, sekä väistämisen tärkeydessä ja pyörivissä liikkeissä. Pyörivillä liikkeillä saadaan aikaiseksi erittäin tehokkaita ja voimakkaita liikkeitä, käyttämällä hyväksi ainoastaan keskipakoisvoimaa ja vartalon kiertoa.
Shorinji ryu karate on potkupainotteinen ja tehokas kamppailulaji. Vapaaotteluissa potkutekniikoiden osuus käytetyistä tekniikoista on yleensä noin 70 prosenttia. Potkujen, lyöntien ja torjuntojen lisäksi Shorinji ryuhun kuuluu mm. aseet, lukot, kaadot, hallintaotteet ja itsepuolustusliikkeet.
Shorinji ryu karaten lukot ja hallintaotteet muistuttavat okinawalaisia piirteitä. Itsepuolustekniikoissa, puolustustekniikoissa veitseä vastaan sekä lähikontakteissa käytetään tehokkaita ja voimakkaita tekniikoita. Lähikontakteissa korostetaan voimakkaiden kehon osien käyttämistä, jolloin tekniikoihin käytetään mm. kyynerpäitä ja polvia.
Shorinji ryu karate antaa realistisen käsityksen taistelusta. Tyylisuunnan omassa ottelutavassa -boogutsukissa- käytetään kovia kontakteja, missä tekniikat ovat sallittuja päähän ja rinnan alueelle. Myös suorat potkut ja lyönnit päähän, sekä kovat tekniikat ovat sallittuja - kun taas heikkoja tai löysiä tekniikoita ei edes huomioida. Ottelijat ovat suojattu rintapanssareilla, kypärillä, alasuojilla ja säkkihanskoilla. Suojilla taataan ottelijoiden turvallisuus voimakkaitakin iskuja (esim. kaiten tettsui) ja potkuja (esim. hyppypotkut tai suorat potkut päähän) vastaan.
Shorinji ryun tekniikkoiden asennot ja liikesarjat pohjautuvat aseisiin. Samat tekniikat voidaan tehdä aseiden kanssa- tai ilman aseita. Tässä aseilla tarkoitetaan vanhoja Okinawalla syntyneitä taisteluvälineitä. Shorinji ryu karaten perustekniikka siis juurtaa juurensa kobudosta, eli "vanhasta tavasta". Ko tarkoittaa vanhaa, bu sotilasta, ja do tietä.
Kobudossa harjoitellaan vanhoilla okinawalaisilla maatyöläisten välineillä, jotka aikojen saatossa ja pakon edessä muovautuivat tehokkaiksi aseiksi samuraita vastaan. Näihin aseisiin, mitä Imatran Kusankussakin harjoitellaan, kuuluu mm. Jo (puukeppi), bo (pitempi puukeppi), Gosaku bo (keskipitkä keppi), Tanbo (puupamppu), bokken (puumiekka), Nunchakut, Sait ja Tonfat.
Aseista yleisimmin tunnettu on varmaan Nunchakut, jotka ovat kaksi narulla toisiinsa sidottua puukapulaa. Tonfat taas voidaan tunnistaa parhaiten poliisienkin käyttämästä "Night Stick":stä, mikä on suora, noin kyynärpäästä sormiin ylettyvä "puupatukka", missä on selkeästi ulkoneva "kahva".
Lähde: Imatran Kusanku Ry
Lisätietoja: International Renshinkan Karatedo Finland