YLEISTÄ
Kashima-Shinryu on 1400-luvun lopulta lähtöisin oleva perinteinen taistelulaji/samuraikoulu (ryu). Tradition mukaan koulun perustivat hieman yli 500 vuotta sitten MATSUMOTO Bizen-no-kami Ki no Masamoto yhdessä KUNII Genpachiro Kagetsugun kanssa. Kashima-Shinryun nykyinen johtaja, professori SEKI Humitake, on lajin 19. päämestari (shihanke).
Ennen SEKI-senseitä Kashima-Shinryu oli pieni koulu, jonka jäseneksi pääseminen oli erittäin vaikeaa ja ulkomaalaisille tämä oli mahdotonta. SEKI-sensein mukana Kashima-Shinryun pääsali siirtyi Tsukuban yliopistoon 1976, ja muutama vuosi tämän jälkeen saivat ensimmäiset ei-japanilaiset mahdollisuuden aloittaa harjoittelun.
Kashima-Shinryun saleja on Japanin lisäksi USAssa ja Euroopassa. Lajia opetetaan Euroopassa neljällä salilla, Frankfurtissa, Ljubljanassa, Helsingissä ja Tampereella. Suomessa Kashima-Shinryun opetus alkoi Helsingin Yliopiston salilla kesällä 1996. Tampereella opetus alkoi vuonna 2002.
HARJOITTELU
Kashima-Shinryun harjoittelu on pääosin katamuotoista pariharjoittelua. Kashima-Shinryun harjoittelu alkaa aina miekkatekniikoiden (kenjutsu) ja jujutsun opiskelulla. Perusteiden oppimisen jälkeen opiskeltava asevalikoima laajenee kattamaan tärkeän osan muinaisen bushin taisteluvälinevalikoimasta. Opiskeltavia taitoja ovat mm. puukkotekniikat (kaikenjutsu), pienet heittoaseet (shurikenjutsu), keppitekniikat (bojutsu ja jojutsu) ja seivästekniikat pisto- ja viiltoaseilla (sojutsu ja naginatajutsu). Vaikka tekniikat erityyppisillä aseilla näennäisesti poikkeavatkin toisistaan, palautuu kaikki harjoittelu kuitenkin miekkatekniikoista opittuihin periaatteisiin.
Tärkein harjoitteluväline Kashima-Shinryussa on puumiekka (bokuto) joka vastaa painoltaan ja ulkomitoiltaan varsin hyvin oikeaa miekkaa. Miekan kädensuoja (tsuba) on pari senttiä paksu, ja se suojaa hyvin käsiä. Tekniikat tehdään kontrolloidusti, mutta realistisesti, ja niinpä tukeva rakenne ja paksu tsuba ovat välttämättömiä. Kaikki Kashima-Shinryun miekkatekniikat voidaan tehdä bokutolla, mutta useissa tekniikkasarjoissa käytetään kuitenkin (turvallisuussyistä) nahalla päällystettyä bambumiekkaa (fukuroshinai).
Lähde: Kashima-Shinryu