Kas-Pin - Lajikuvaus

Kaspin on puhdas sotilastaito, jota on käytetty mm. Krimin sodassa, talvi- ja jatkosodassa, vakoilussa ja tiedustelutoiminnassa. Sotateknologian ja aseiden kehitys (erityisesti tuliaseiden mukaantulo) on muokannut lajia ja samalla sotilastaidon tekniikoita on sovellettu ja muunnettu itsepuolustukseen sopiviksi. Pienellä korjauksella ne muuttuvat luonnollisesti takaisin sotilastaidoksi. Kaspinin perusajatuksena ei ole vastustajan kanssa kamppailu, vaan tilanteen hoitaminen ohi saman tien.

Aikidon perustaja Morihei Ueshiba sanoi ihmisen olevan parhaimmillaan vanhana. Jokainen tietää, että ihminen on fyysisesti parhaimmillaan nuorena ja monet eri tyyleistä opitut tekniikat ja kamppailutavat edellyttävät hyvää fyysista kuntoa ja lähes akrobatiaan verrattavaa vartalonhallintaa. Eikö Ueshiba siis tiennyt mitä puhui? Vai kätkeytyykö asioiden taustalle jotakin muuta, kuin mitä vuosien varrella on kuultu ja nähty? Ehkä Kaspinin kautta löytyy ainakin joitakin vastauksia siihen, kuinka vanhan, hitaan, huonokuntoisen, heikon, ylipainoisen tms. on mahdollista selvitä nopeasta, nuoresta, hyväkuntoisesta, voimakkaasta ja taitavasta vastustajasta. Tai sitten ei. Kaspin on vain yksi tie mennä eteenpäin ja ehkäpä löytää vastauksia, ei kuitenkaan sen ainoampi, oikeampi ja ylivertaisempi kuin mikään muukaan tyyli. Tämän vuoksi opit eivät sodi esim. Ju-Jutsua, Karatea tai potkunyrkkeilyä vastaan, mutta antavat ehkä joillain kohdilla vähän lisää ajattelemisen aihetta ja samalla auttavat löytämään nykyisestäkin tekniikkarepertuaarista uusiakin ulottuvuuksia.

Kaspinin historiaa

Vanhan Kaspinin alku on tuntematon, eikä kukaan tarkalleen tiedä mistä se on liikkeelle lähtenyt. Tyylisuunnan aseita on tiettävästi käytetty jo 1500- ja 1600-luvulla. Kuuluisa suomalainen seppä, Jon Valkonen, kävi tuolloin mm. opettamassa kiinalaisille lehtipellin taontaa ilman saumaa ja Kaspinin on tiedetty olleen Valkosen suvun hallussa yli 30 sukupolven ajan. Nykyiseen muotoonsa lajin kehittivät naiset neljän sukupolven aikana, ja sittemmin mukaan on tullut vaikutteita joistakin itämaisista lajeista. Kaspin on kuitenkin täysin suomalainen taistelutaito.

Kaspinin kehittymiseen on olennaisesti vaikuttanut kuuluminen Venäjään ja taisteleminen venäläisiä vastaan. Lajin kehitys tapahtui myöskin tietyllä tavalla Venäjän vuoksi, sillä jokaisella historian saatossa Venäjään tai Venäjän vaikutuspiiriin kuuluneella reunavaltiolla on ollut omat sotilastaitonsa, ja näitä tietoja on aikoinaan vaihdettu.

1800-luvulla tietoja ja oppeja vaihdettiin kiinalaisten ja tiibetiläisten mestareiden kanssa. Kiinassa puhutaan kaukoidän taistelutaitojen lisäksi tulivalkean kansan eli pohjoisen kansan taistelutaidosta. Tällä tarkoitetaan suomalaisia ja suomalaista sotataitoa. Yksi näistä suomalaisita taidoista on nimenomaan Valkosen suvun Kas-Pin -taistelumenetelmä. Taito on vuosisatojen ajan siirtynyt eteenpäin pääasiassa perhepiirissä, ja nykyisenä pääohjaajana toimii yli 40 vuotta taistelutaitoihin perehtynyt vanhempi opettaja Kaarlo Valkonen.

Kas-pin-tekniikat

Erityispiirteenä on vastustajan "lukitseminen". Taistelutilanteessa pyritään löytämään täydellinen rentous täysin ilman voimaa. Pääteemoja on neljä: hermot, hipaisu, enkelin kosketus ja näkymätön käsi (enkelin kosketusta ja näkymätöntä kättä ei kukaan voi toiselle opettaa, vaan ne tulevat ajan kanssa ja harjoittelun kautta), lisäksi Kaspinissa on omat lajille ominaiset aseensa.

Yleisimpänä aseena harjoittelussa käytetään veistä. Perusajatuksena on, että kun osaa toimia veistä vastaan, niin sitten jo pärjääkin "kenelle tahansa". Puukkoa opetellaan käyttämään myös omana hyökkäysvälineenä suomalaisella tavalla. Suomalaisessa puukkoperinteessä on kolme erilaista tapaa: pohjoinen tyyli, Laatokan tyyli ja sisämaan tyyli, lisäksi myös joillakin romani-suvuilla on omia tekniikoita veitsen käsittelemiseen.

Harjoittelu

Kaspinia voi harjoitella kuka tahansa. Mikään fyysinen vamma ei estä mukaan tuloa. Tekniikat, joihin ei kykene, pitää mainita harjoituksissa, ja sitten joko sovelletaan, tai tehdään kokonaan toisella tavalla.

Lähde: Sutemi
Lisätietoja: Kaspin.net

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.