Wushu
Wushu on yleisnimitys kiinalaisille kamppailutaidoille ja tarkoittaa käännettynä sotataitoa. Wushu-lajeja on Kiinassa satoja erilaisia ja ne vaihtelevat laidasta laitaan pehmeistä ja hitaista liikesarjoista rajuihin itsepuolustuslajeihin. Suomessa wushu tunnetaan paremmin nimellä kungfu (kung fu, kung-fu), joka ei itse asiassa ole minkään lajin nimi, vaan tarkoittaa taitoa ja aikaa, joka omistetaan jollekin. Koska kamppailutaitojen ja lajien oppiminen vaatii paljon aikaa, tulkittiin kungfun tarkoittavan itse kamppailutaitoja. Wushua voi harrastaa ruumiin ja mielen terveyttä ylläpitävänä liikuntamuotona, itsepuolustuslajina tai kilpailulajina.
Nykyään harjoitetun kungfun uskotaan saaneen alkunsa Pohjois-Kiinan Hunanin maakunnassa Songshan-vuorella sijaitsevassa Shaolinin luostarissa. Sinne sen toi vaelteleva munkki nimeltä Bodhidharma, kiinaksi Ta-Mo (Damo). Tarina kertoo, että hän opetti munkeille harjoitussarjoja, joiden tarkoitus oli kohentaa heidän kuntoa; vahvistaa kehoa ja mieltä 18 liikeharjoituksella. Shaolinin temppeli ei ollut ainoa, jossa treenattiin kungfua, vaan ympäri Kiinaa oli lukuisia temppeleitä, joiden kaikkien nimi oli Shaolin.
Wushu-lajeja on satoja, tässä lueteltuna muutama: Changquan, Nanquan, Sanshou, Shaolinquan, Xingyiquan, Baguazhang, Zuiquan, Yonchunquan, Tanglangquan, Taijiquan, Qigong.
© Tanja Mäki-Jussila
Lähde ja lisätietoja: Virusmäen Wushu ry