Systema - Lajikuvaus

Systema on venäläinen taistelu- ja itsepuolustustaito. Sitä käyttää mm. Venäjän armeijan Spetsnaz-erikoisjoukot. Erikoislaatuisen harjoittelumenetelmänsä ansiosta Systema-harjoittelu kehittää nopeasti itsepuolustus- ja lähitaistelukykyä. Lajin periaatteet ovat kuitenkin hyvin syvällisiä ja niissä riittää opeteltavaa pitkäksi aikaa.

Systema on taistelujärjestelmä, kokoelma periaatteita ja harjoitusmetodeja. Varsinaisia tekniikoita erillisinä ei ole. Samat periaatteet ovat sovellettavissa yksittäiseen aseettomaan kamppailuun, puukon ja tuliaseiden käsittelyyn. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia improvisoituja aseita, kuten kyniä, vaatteita, tms.. Tärkeimpiä periaatteita ovat rentous, oikeanlainen hengitys, vartalon vapaa liikkuminen ja vastustajan kontrollointi minimaalisella fyysisellä voimalla.

Systeman harjoittelu soveltuu kaikille itsepuolustus- ja taistelutaidoista kiinnostuneille. Näiden taitojen lisäksi Systema kehittää monipuolisesti fyysistä kuntoa, sekä vartalon- ja mielenhallintaa. Kaikki harjoituksissa tehtävät fyysiset harjoitteet sisältävät myös vartalonhallinnan, hengitys tekniikan ja mielen harjoittamisen.

Systema harjoittelu tapahtuu vapaassa ilmapiirissä. Salilla ei ole ylimääräistä pokkurointia tai komentelua. Armeijamainen kuri ei kuulu Systema harjoitteluun, vaikka laji onkin käytössä erikoisjoukkojen koulutuksessa. Harjoittelijat saavat itse päättää, kuinka kovaa ovat valmiita harjoittelemaan. Näin aloittelijat ja edistyneemmät harjoittelijat voivat harjoitella samassa ryhmässä.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Systema

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.