Taekwondo (Mooye Taekwondo) - Lajikuvaus

Mooye Taekwondo on Timo Räkköläisen ja Ilkka Koivun kehittämä itsepuolustuspainotteinen taekwondon opetusohjelma. Mooye Taekwondon lyönnit ja suojautuminen lyön­tejä vastaan ovat tuttuja nyrkkeilystä. Nyrkin lisäksi "aseena" käytetään mm. kämmentä ja kyynärpäätä. Välineillä kuten säkillä ja pistehanskoilla harjoitellaan paljon. Lyöntitekniikat sopivat käytännöllisen, nykyaikaisen itsepuolustustaidon tarpeisiin.

Potkuja harjoitellaan aikuisten ryhmissä sekä itse­puolustukseen soveltuvasti (polvipotkut, potkut jalkoihin) että otteluihin ja näytöksiin soveltuvasti (korkeat, näyttävät potkut).

Aikuisten harjoituksissa lyöntitekniikan harjoittelu saa tasapuolisen huomion potkujen kanssa. Aikuiset harjoittelevat potkuja jonkin verran vähemmän kuin nuoret, sillä painopistettä siirretään lyönteihin ja lukkoihin, jotka ovat itsepuolustuksen kannalta hyödyllisempiä. Potkiminen on kuitenkin kivaa, fyysisesti haastavaa ja ottelutekniikkana tehokasta, joten tätä perinteisen taekwondon tavaramerkkiä tehdään kyllä.

Painia ja lukkotekniikkaa tehdään Mooye Taekwondossa paljon, ja näkökulmana on jälleen käytännöllinen, tehokas itsepuolustus. Monet tositilanteet päätyvät maahan painimiseksi. Taktiikkana on suojautua ja estää toisen hyökkäykset, sijoittautua sitten itselle edulliseen asemaan ja lopuksi irtautua ja nousta takaisin pystyyn. Mooye Taekwondon painitekniikka on mestari Timo Räkköläisen kehittämästä Ground Game -ohjelmasta, joka pohjautuu brasilialaiseen jiujitsuun ja lukkopainiin.

Yksittäisistä tekniikoista siirrytään taitojen karttuessa vauhdikkaaseen itsepuolustuk­sen harjoitteluun ja otteluun. Alussa otteleminen pidetään varovaisena ilman kontaktia, josta hiljalleen siirrytään kunnon ja osaamisen parantuessa kohti realistista tehoa.

Ottelumuotoja on neljä: nyrkkeily, potkunyrkkeily, paini ja vapaaottelu (vapaaottelu yhdistää kolme ensimmäistä ottelumuotoa).

Tavoitteena on hyvä, käytännöllinen itsepuolustustaito ja vahva fysiikka.

Lähde: Kamppailukoulu Kiko
Lisätietoja: Kamppailukoulu Kiko | Helsingin Itsepuolustuskoulu

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.