Filippiiniläiset lajit (B.I.F.F. Escrima) - Lajikuvaus

Escrima on filippiiniläinen kamppailutaito, joka perustuu lähinnä keppien sekä teräaseiden käyttöön. Filippiiniläisiä kalia ja arnista voidaan pitää escriman serkkuina tai pikkuveljinä.

B.I.F.F:n (British International Fighters Federation) escriman pääopettajana toimii Jay Dobrin Englannissa. B.I.F.F:n escrima pohjautuu alunperin Latosanin (ecrima concepts) sekä Serradan escrimaan. Suomessa lajin pääopettajana toimii Kaj Westersund, joka opettaa päätoimisesti kamppailulajeja Turun Shaolinissa.

Vaikka escrima onkin teräaseisiin perustuva taistelusysteemi, aloitetaan harjoittelu kepeillä, jotka ovat myös varsin tehokkaita taisteluvälineitä. Taitojen kehittyessä siirrytään hitaasti teräaseiden käsittelyyn sekä lopulta aseettomaan kamppailuun. Tämä lähestymistapa johtuu siitä, että useimmat aseettomat escrimadorit ovat jääneet alakynteen aseellista hyökkääjää vastaan. Huomattavaa lienee, että kyseessä on nimenomaan taistelutaito. B.I.F.F:n escrima on melko agressiivinen tyylisuunta, jossa hyökkäävällä tekniikalla ei anneta vastustajalle mahdollisuutta vastaiskuun.

Tyypillisesti escriman harjoittelu perustuu siis aseellisiintekniikoihin ja aseettomat tekniikat opitaan vasta aivan lopuksi. Aseettomat tekniikat perustuvat B.I.F.F:n escrimassa lähinnä chinese boxing tekniikoihin, jotka ovat saaneet vahvoja vaikutteita escriman ohella wing chun kunfusta.

Lähde: Takado

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.