Filippiiniläiset lajit (Kombatan) - Lajikuvaus

Kombatan on filippiiniläinen taistelulaji. Siinä yhdistyvät monet perinteiset ja modernit taistelutyylit. Oppilas oppii siis erilaisia tyylejä kaikkiin taistelutilanteisiin. Kombatan-harjoittelussa panostetaan harjoitteisiin, jotka kehittävät oppilaan reagoimiskykyä.

Yleensä itämaisten taistelulajien harjoittajat oppivat ensin tekniikat tietystä asennosta. Tällä tyylillä opiskelu helpottaa tekniikoiden oppimista, mutta sillä on myös omat huonot puolensa. Jotta tekniikoita oppisi käyttämään vapaaottelussa, jossa vastustaja voi hyökätä mistä suunnasta tahansa, vaatii se vuosien harjoittelun.

Toisin kuin monissa muissa itämaisissa itsepuolustuslajeissa, oppilaat oppivat ensin käsittelemään aseita ja puolustautumaan niitä vastaan. Tämä filosofia perustuu laajalti filippiiniläiseen kulttuuriin, jossa sekä naiset että miehet käsittelevät miekkoja ja puukkoja päivittäisissä töissään ja siksi onkin suositumpaa puolustaa itseään käyttäen asetta kuin ilman. Keppiharjoittelu on myös turvallisempaa kuin että saisi harjoitellessa iskuja ja potkuja vartaloonsa. Kun oppilas oppii puolustautumaan asetta vastaan, on hänelle helpompaa oppia puolustautumaan myös aseetonta vastustajaa vastaan.

Kombatan sisältää käsi- ja asetekniikoita. Tyhjä käsi -tekniikat perustuvat aseiden liikeratoihin. Ase on vain käden jatke. Kombatanissa yhdistyvät monet erilaiset taistelulajit ja se painottuu vaistonvaraiseen reagoimiseen. Siitä voidaankin sanoa ”an art within an art” eli ”tyyli tyylissä”.

Kombatan perustuu 12 hyökkäyskulmaan. Näissä kulmissa on 12 perustapaa tehdä vastahyökkäys käsillä, jaloilla tai aseilla. Oppilaille opetetaan paljon erilaisia iskuja, potkuja ja torjuntoja, lukkoja, hallintaotteita, pyyhkäisyjä, heittoja ja maahanvientejä, torjuntoja, vastahyökkäyksiä ja aseistariisumisia aseilla, aseetonta ja aseellista taistelua, aseeton vastaan aseellinen, aseellinen vastaan aseeton -tyylejä, jalkatyöskentelyä, yksi ja tuplakeppi harjoitteita ja iskuja sekä yhden ja kahden kepin sparraustekniikoita ja -yhdistelmiä.

Tämä tyyli sopii erityisen hyvin nykyajan kiireisille aikuisille, jotka haluavat oppia perinteistä taistelulajia, mutta josta saa todellista ja arvokasta itsepuolustustaitoa. Vuosien tutkimisen ja kehittämisen tuloksena Kombataniin on saatu tehokkaimmat tekniikat ja strategiat. Päämääränämme on tarjota oppilaille tehokas itsepuolustussysteemi. Tämä tyyli perustuu itsepuolustustekniikoihin sekä niiden käytännöllisyyteen. Aseita käytetään vain käden jatkeena.

Kombatanin edut

1. Tehokas ja realistinen itsepuolustuslaji, jossa yhdistyvät kaikki ottelumuodot - pysty-, matto- ja asetekniikat
2. Oppilas oppii liikkumaan sulavasti - ei vastaamaan voimaan voimalla
3. Rohkaisee oppilasta soveltamaan tekniikoita ja ottelutapaa itselle sopiviksi
4. Opettaa rentoutumaan harjoitellessa
5. Kehittää koordinaatiota - harjoittelu kehittää molempikätisyyttä
6. Hyvää kuntoilua
7. Kehittää refleksejä ja huomiokykyä - oppilas oppii myös väistöliikkeet, hallinnat ja vastustajan vaarattomaksi tekemisen
8. Lisää varmuutta, itsetuntoa, luonteen voimaa ja mielen rauhaa
9. Kuuluu maailmanlaajuiseen organisaatioon - I.P.M.A.F. (International Philippine Martial Arts Federation)

Lähde ja lisätietoja: Kombatan Suomi

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.