Filippiiniläiset lajit (Pekiti-Tirsia Kali) - Lajikuvaus

Pekiti-Tirsia systeemin kehitti Tortalin perhe Negroksen saarelta Filippiineiltä. Illongo murteella Pekiti-Tirsia tarkoittaa, lähellä-kolmasosa, länsimaisittain lähitaisteluetäisyys tai niin kuin Gran Tuhon Leo T. Gaje sanoo "leikkaa hänet pieniksi paloiksi läheltä".

Pekiti-Tirsia tyylin perusti Norberto Tortal 1897. Norberton poika Segundino Tortal jatkoi Pekiti-Tirsian opettamista 1900-luvun alussa ja hänen viisi poikaa, Pedoirco, Francisco, Theodorio, Balbino ja Conrado rupesivat opettamaan tyyliä 1930-luvulla. Tänä aikana Pekiti-Tirsian tekniikkavalikoima kasvoi huimasti. Jokainen veljeksistä teki matkoja lähisaariin ja kyliin ja koettelivat siellä taitojaan muiden systeemien edustajien kanssa. Palattuaan kotiin he vertailivat keskenään mitä olivat oppineet ja kehittivät tekniikoita edelleen sekä vastatekniikoita ja vastatekniikoiden vastatekniikoita. Näin syntyi Pekiti-Tirsian nykyinen muoto. Balbino Tortal oli II-maailmansodan aikana vastarintaliikkeen johtajia. Hän jäi japanilaisten vangiksi ja he päättivät tehdä hänestä varoittavan esimerkin, sillä hänen tiedettiin olevan kuuluisa kalista. Hänet laitettiin metalliseen "kuumalaatikkoon" kolmeksi päiväksi ilman ruokaa ja juomaa. Kun hän viimein pääsi pois hänelle annettiin bolo käteen ja käskettiin taistella viittä samuraimiekoin aseistautunutta japanilais kersanttia vastaan. Hän tappoi heistä kolme ennen kuin itse kuoli.

Conrado Tortal oli nykyisen Pekiti-Tirsia päämiehen, Leo T. Gajen äidin isä. Conrado oli se henkilö joka lopullisesti systematisoi Pekiti-Tirsian tekniikat ja oli myös Leo T. Gajen opettaja.

Pekiti-Tirsia Kalissa on viisi pääkategoriaa:

  • Solo - Yksi keppi, miekka tai keihäs

  • Doble - Kaksi keppiä tai miekkaa

  • Espada y Daga - Miekka ja tikari

  • Daga y Daga - Veitsi ja veitsi (sekä yhdellä että kahdella)

  • Mano y Mano - Aseettomat tekniikat

Pekiti-Tirsia perustuu kolmeen pääperiaatteeseen:

  • Kolme etäisyyttä - lyhyt etäisyys (mitä opetetaan ensin koska se on vaikein), keski etäisyys ja pitkä etäisyys

  • Kolme tasoa - jokaisen tekniikan yhteydessä optetaan vastaliikkeitä ja vastaliikkeen vastaliikkeitä

  • Kolme vastustajaa - opetetaan valmistautumaan ainakin kolmen vastustajan kohtaamiseen, niin et tuhlaa liikaa aikaa yhteen vastustajaan

Pekiti-Tirsia harjoittelu

Olennainen osa Pekiti-Tirsia harjoittelua on jalkatyö. Grand Tuhon Leo T. Gaje harjoitteli pelkästään jalkatyötä kolme vuotta aloittaessaan Pekiti-Tirsia harjoittelun kuusi vuotiaana isoisänsä johdolla. Veitsitorjunnat tulevat myös hyvin aikaisessa vaiheessa mukaan ja Pekiti-Tirsia, joka on hyvin arvostettuveitsi tekniikoistaan, sisältää erittäin tehokkaita ja realistisia harjoitteita veitsihyökkäyksien torjuntaan. Perinteisessä Pekiti-Tirsiassa asetekniikat opetetaan ensin ja vasta sitten aseettomat tekniikat. William McGrath on muuttanut systeemiä jonkin verran tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi ja opettee myös alkuvaiheessa aseettomia tekniikoita.

Suomeen Pekiti-Tirsian toi Tuhon William McGrath joka on harjoitellut Grand Tuhon Leo T. Gajen kassa vuodesta 1975. Ensimmäinen Pekiti-Tirsia leiri Suomessa pidettiin Turussa 17. & 18.5.1997, kun Tuhon William McGrath, Guro Kaj Westersundin kutsumana saapui esittelemään lajia.

Lähde: Helsingin Itspuolustuskoulu
Lisätietoa: Pekiti-Tirsia Kali Helsinki | Pekiti-Tirsia Europe

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.