Hapkido (Sun Do Kwan) - Lajikuvaus

Mitä tarkoittaa Sun Do Kwan

SUN        Hyvyys, puhtaus
DO         Tie
KWAN    Koulu

HAPKIDON KOLME PERIAATETTA

Ensimmäinen Hapkidon kolmesta periaatteesta on periksiantamisen periaate. Hapkidon harrastaja ei vastusta hyökkääjän voimaa, vaan mukautuu siihen ja torjuu siten hyökkäyksen ottaen vastustajan hallintaansa.

Hapkidon toinen periaate on pyöreä liike. Lajin tekniikoissa käytetään yleensä jatkuvaa voimaa pyöreää liikerataa hyödyntäen, koska suorien tekniikoiden teho heikkenee, jos ne pysäytetään.

Kolmas ja viimeinen Hapkidon periaatteista on veden periaate. Hapkidon harrastajan tulee läpäistä vastustajan suojautuminen samalla tavalla kuin vesi läpäisee mullan tai huokoisen kiven.

ITSEPUOLUSTUS

Sun Do Kwan-hapkido korostaa soveltamiskyvyn tärkeyttä, koska realistisessa itsepuolustustilanteessa asiat eivät tapahdu ennalta määrättyinä. Sun Do Kwan-hapkidon tapa opettaa ja tulkita tekniikat, helpottaa niiden soveltamista käytäntöön.

Sun Do Kwan on yksi tapa monista tulkita ja opettaa Hapkidoa. Meidän periaatteemme on ollut tehdä tyylistämme helposti omaksuttava ja käytännön läheinen. Siksi harjoittelu perustuu ennen mustan vyön saavuttamista ennen kaikkea Hapkidon käyttöön itsepuolustustilanteessa ja tämä näkyy tavassa opettaa lajin perustekniikkaa.

Mustalta vyöltä eteenpäin harjoittelu toki jatkuu vaatimusten mukaisesti, mutta harjoittelijoita ohjataan etsimään ja löytämään omaa tapaansa soveltaa, laajaa ja traditionaalista kamppailutaitoa - Hapkidoa.

Sun Do Kwan- hapkidoharjoitukset sisältävät seuraavaa: Hengitys-, kaatumis-, lyönti-, potku-, ase-, lukko-, heitto-, ja hermopistetekniikoita.

Harjoituksiin kuuluu varsinaisen itsepuolustuksen lisäksi myös kehon hallintaa ja oleellisena osana on tietenkin myös venyttely ja lihaskunnon ylläpito. Mutta, jottei henki unohtuisi fyysisessä harjoittelussa, on hapkidossa myös sisäisiä harjoitteita. Ki-voiman harjoittamisen ohella pidetaan huolta aidosta hapkido-hengestä.

Tyypillistä hapkidossa on pyöreän liikkeen käyttö, jonka lajin kehittäjä Yong Sool Choi omaksui daito-ryu aiki-jutsusta, eli lajissa on siis sekä "kova" että "pehmeä" puoli.

Hapkido onkin monipuolinen laji, joka sopii kaiken kokoisille ja ikäisille. Näytökset ja murskaus ovat vapaaehtoisia eikä lento- ja hyppypotkuja tarvitse tehdä, jos ikää on jo enemmän (toki aina kannattaa yrittää!). Hapkido antaakin mahdollisuuden luoda itselleen sopivan itsepuolustusvalmiuden sekä avaimet tekniikoiden soveltamiseen. Vapaus ei kuitenkaan ole mahdollista ilman sopivaa pohjaa ja niinpä varsinkin alussa harjoittelu on tarkkaan ohjattua ja säänneltyä (jo harrastajan oman turvallisuudenkin vuoksi).

Hapkidosali on korealaisittain dojang. Harjoittelupuku taas on nimeltään dobok. Salille tultaessa kumarretaan opettajille (dan-asteen saavuttaneet). Harjoitusten vetäjälle kumarretaan aina harjoituksen alussa ja lopussa.

Lähde: Naantalin Sun Do Kwan
Lisätietoja: European Hapkido Alliance & KHF

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.