Hoi Jeon Moo Sool - Lajikuvaus

Hoi Jeon Moo Sool on korealainen itsepuolustuslaji, jonka kehitti hapkidomestari Myung Jae Ok päämääränään uusi ja helpommin omaksuttava itsepuolustusmenetelmä. HJMS:lle ovat ominaisia lähietäisyyksien tekniikat kuten alasviennit ja nivellukot. Potkujen merkitys ei ole yhtä korostunut kuin korealaisissa lajeissa yleensä, sillä suurmestari Myung halusi luoda järkevän itsepuolustustaidon, minkä voisivat oppia kaikenikäiset. HJMS:n tekniikoissa korostuvat kaarevat liikeradat, ja siksi lajin nimi tarkoittaakin ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Tekniikoiden pyöreys ei johdu pelkästä harmonia-ajattelusta, vaan kantavana ajatuksena on ympyräliikkeestä tuotetun liike-energian hyväksikäyttö. Ympyräperiaate merkitsee myös jatkuvuutta - liikettä, mikä ei pysähdy ennen kuin vastustaja on tehty vaarattomaksi.

Hoi Jeon Moo Sool harrastuslajina

Lajina HJMS tarjoaa harrastajalleen koko aika kehittyvän itsepuolustuslajin, jossa teknisen kehittymisen lisäksi kehittyy myös fyysinen kunto, sillä harjoitteluun kuuluu tehokas alkulämmittely ja lihaskuntoliikkeet. Harjoittelun alussa esim. lihaskuntoliikkeitä tehdään sopivasti ja niitä pyritään lisäämään kunnon kehittyessä koko harjoittelun ajan joten lajia voi harjoitella kaiken ikäiset, niin miehet kuin naisetkin.

Lajin harrastus aloitetaan noin kolme kuukautta kestävällä peruskurssilla, jonka jälkeen suoritetaan vyökokeessa keltainen vyö. Keltaisen vyön suorittamisen jälkeen siirrytään harjoittelemaan muiden värivöiden kanssa. Harjoitukset muuttuvat entistä haastavammiksi taitotason kehittyessä ja tarjoavat näin aina uutta oppimista ja jo aiemmin harjoiteltujen asioiden uudelleen oivaltamista.

Hoi Jeon Moo Sool on myös kilpailulaji

Suomessa Hoi Jeon Moo Sool harrastajat kuuluvat Oriental Moo Do liittoon, jonka alaisuuteen kuuluvat myös Han Moo Do ja Taek Won Do. Kansallisella tasolla kilpailuja Hoi Jeon Moo Soolissa järjestetään vuosittain ja HJMS harrastajat osallistuvat myös muihin Oriental Moo Do liiton alaisiin kilpailuihin. Maailmanmestaruuksista Hoi Jeon Moo Soolissa on kilpailtu tähän mennessä viidesti.

Leirit

Harjoitteluun kuuluu oleellisena osana myöskin leireille osallistuminen. Leiri on yleensä 2-3 tuntia kestävä, johonkin tiettyyn aiheeseen keskittyvä intensiivinen harjoitus, joka järjestetään yleensä jonkin seuran harjoitussalilla. Leirit vetää aina Suomen pääopettaja In-Seon Hwang 6 dan. Vyötekniikkaleireille osallistuvat useimmiten vain seuran omat harrastajat ja muille tekniikkaleireille voivat osallistua kaikki lajin harrastajat. Joillekin leireille on määritelty vyöraja, esim. keppitekniikkaleirille voivat osallistua harrastajat sinisestä vyöstä ylöspäin. Seuroissa harjoitusten vetämisen edellytyksenä on vetäjäleireille osallistuminen jolle kutsutaan yleensä violetista vyöstä ylöspäin.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Hoi Jeon Moo Sool Liitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.