Ju-Jutsu (Hokutoryu) - Lajikuvaus

Yleistä

Hokutoryun, Pohjoisen tyylisuunnan on kehittänyt Auvo Niiniketo. Auvo Niiniketo on merkittävä vaikuttaja Suomen turvallisuusalojen koulutuksissa ja kansainvälisesti arvostettu kamppailukouluttaja. Suomessa harrastettavien kauppailutaitojen joukossa Hokutoryu ju-jutsu on vakiinnuttanut asemansa ja kuluu suositumpien lajien joukkoon. Hokutoryu on kehitetty perinteisestä japanilaisesta ju-jutsusta länsimäiseen ajatteluun sopivaksi, kuitenkin säilyttäen ju-jutsun keskeiset periaatteet. Perustekniikoita ovat lyönnit, potkut, heiton, lukot, kuristukset ja erilaiset vapautumis- ja kuljetustekniikat. Itsepuolustustaidon lisäksi Hokutoryu Ju-Jutsusta saa hyvän, monipuolisen ja haastavan kuntoilu harrastuksen. Itsepuolustus- ja kuntolajina Hokutoryu on kasvattanut suosiotaan naisten ja nuorten keskuudessa ja heidän osuus harrastajista onkin nousussa.

Varusteet

Peruskurssilla vaatetus tulisi olla sisäliikuntaan sopiva, harjoittelu tapahtuu paljain jaloin. Kurssin aikana tulisi hankkia lajiin sopiva harjoituspuku, ju-jutsugi ja siihen kuuluvat merkit. Ju-jutsun ja budon keskeisiin periaatteisiin kuuluu siisteys, harjoittelijoiden tulee aina ennen harjoituksia tarkistaa että heidän varusteensa ovat puhtaat ja ehjät ja muutoinkin asiallisessa kunnossa. Harjoittelijan tulee pestä jalkansa ennen siirtymistä harjoitustilaan (dojolle), jotta harjoitusalusta (tatami) pysyisi puhtaana. Pukuhuoneesta dojolle siirtymiseen tulee sisäjalkineet, sandaalit tai vastaavat.

Käyttäytyminen

Hokutoryu Ju-Jutsussa on käytössä perinteinen budo-etiketti. Etiketin perusperiaate on kunnioittaminen ja lojaalius lajia, dojoa, Senseitä (mestareita), opettajia ja harjoituskumppaneita kohtaan. Jokaisen harjoittelijan tulee ottaa huomioon parinsa koko ja taidot. Dojo oli alkujaan mietiskelylle pyhitetty tila, joten siellä ei juoda, syödä tai seurustella. Ohjaaja on dojolla ehdoton auktoriteetti, dojolta ei saa poistua eikä sinne tulla ilman ohjaajan lupaa.

Leirit ja koulutukset

Hokutoryu valtakunnallisia leirejä järjestetään vuosittain neljä. Leirit ovat tarkoitettu kaikille vyöarvoille keltaisesta mustaan. Leireillä on mahdollisuus harjoitella koti- ja ulkomaisten huippukouluttajien opastuksella, ja tavata myös muita lajin harrastajia. leireillä pidetään vyökokeita, järjestetään kilpailuja ja illanviettoja. Ulkomaisille leireille osallistuminen on myös mahdollista.

Lähde: Helsingin Ju-jutsuklubi
Lisätietoja: Hokutoryu Ju-jutsun internet-sivut

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.