Karate (Sankukai)- Lajikuvaus

Sankukai (myös Sankudo) on tyylisuunta, jonka juuret ovat shito-ryu shukokai tyylisuunnassa. Sankukai-tyylisuunnan perustaja on Yoshinao Nanbu, 10. dan, joka nykyään on muuttanut nimen Nanbudoksi. Hän oli 60-luvulla Euroopan päävalmentaja Shukokai tyylisuunnassa. Yoshinao Nanbu oli 1964 Japanin yliopistomestari karatessa ja hän toimi 60 luvulla Ranskan karatemaajoukkueen valmentajana. Ranskan maajoukkueeseen kuului tuohon aikaan esim Dominik Valera sekä monet muut sen aikaiset Ranskan huiput.

Sankukai tyylisuunnan perustekniikoihin kuuluvat karate, judo, aikido ja myös kobudoa. Suomessa harjoiteltava tyylisuunta on Sankukai ( free style combat ), joka oli 70-luvulla myös käytössa ympäri maailmaa, koska siihen liittyi paljon eri tyylisuunnista harjoittelijoita, esim Jean Frenet, moninkertainen musikkikatan MM-voittaja on Kanadassa harjoiteltavan Sankukai/Sankudon harjoittelija.

Tyylisuunnan sen aikaiset perusajatukset ovat vieläkin käytössä Suomessa, mutta harjoitteluun on lisätty paljon ns. oheisharjoitteita. Sankukai perustekniikat ovat Ju Jutsu -tekniikoita. Tyylisuunnan perusajatus oli ns. pehmeä tyyli, mutta siihen on lisätty 70 - 80 luvulla Suomessa käytännön vaatimaa kovuutta ja realistisuutta. Kiteytettynä tyylisuunnan tekniikoista: paritekniikoissa aloitus iskuilla, potkuilla ja mahdollisia puolustuksellisia tekniikoita. Lähellä kyynärpäälyöntejä, polvipotkuja, kaatoja, heittoja ja nivelvääntojä. Maassa sidontoja ja hallintaotteita, nivellukkoja käsiin ja jalkoihin, kuristuksia, lyöntejä ja potkuja vapaasti eri paikkoihin. Siis voidaan sanoa, että mitään tekniikkaa ei ole kielletty käyttää.

Kirjoittanut: Rolf Koivumäki

Lähde ja lisätietoja: Suomen Karateliitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.