Karate (Shukokai) - Lajikuvaus

Mitä Karate on?

Sanotaan , että karate on tapa elää. Se tarkoittaa, että oppiakseen karatea on sitä harjoiteltava jatkuvasti. Kukaan ei opi karaten taitoja vuodessa tai kahdessa, vaan niitä on harjoiteltava läpi koko elämän. Karate on kehittynyt ikivanhoista taistelutaidoista aseettomaksi itsepuolustusjärjestelmäksi ja sitä se on edelleenkin. Karate koostuu pääasiassa erilaisista torjunnoista, lyönneistä ja potkuista sekä näiden monipuolisista yhdistelmistä. Lisäksi karatessa harjoitellaan mm. kaatumisia, jonkin verran heittoja sekä lukkoja. Tehokkuuteen karateka pääsee käyttämällä jokaiseen iskuun koko vartalonsa voiman, hallitsemalla tasapainonsa ja ajoittamalla iskunsa oikein. Lähinnä nämä tekijät ovat karaten salaisuus. Suomessa on monia eri karaten tyylisuuntia, jotka edustavat joko perinteistä karatea tai kilpakaratea. Kilpakaratessa keskitytään kilpailemaan ja harjoitellaan kilpatekniikoita, kun taas perinteisessä karatessa kilpailu on vain pieni osa harjoittelua. Lisäksi opiskellaan perustekniikkaa, kataa sekä itsepuolustusta. Harjoittelu on paljon monipuolisempaa, mutta siksi myös hieman vaikeampaa, kuin kilpakarate.

Karate harrastuksena

Karate on yllättävän monipuolinen harrastus. Liikuntamuotona se kehittää koordinaatiokykyä, kaikkia vartalon lihasryhmiä ja harjoituttaa myös sellaisia lihaksia, joita et tavallisesti joudu käyttämään. Tasapaino, nopeus ja notkeus kehittyvät. Kilpaurheiluksi karate ei sovi kaikille, mutta monipuolisuutensa vuoksi se on jokaiselle sopiva liikuntaharrastus. Paitsi, että saat paljon uusia kavereita, opit kurinalaiselta lajilta keskittymiskykyä, pitkäjänteisyyttä, itsehillintää ja oman vartalon hallintaa.

Shukokai Do = kaikkien tie

Nimensä mukaisesti Shukokai Karatea voivat harrastaa kaikki, ikään, kokoon, kuntoon tai sukupuoleen katsomatta. Erityistä peruskuntoa tai notkeutta ei aloittaessa tarvitse olla. Ne kehittyvät harjoittelun myötä. Perinteisessä Shukokai Karatessa opitaan tuntemaan oma vartalo, erittelemään sen eri lihakset ja käyttämään niitä, tietäen mistä voima on lähtöisin. Toisin kuin kilpakaratessa, voima ja nopeus perustuvat vartalon kiertoon, eivät nuoruuteen ja notkeuteen.

Lähde: Helsingin Shukokai Karate
Lisätietoja: Suomen Shukokai Karateliitto

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.