Wushu/Kung-Fu (Qigong/Chi Kung) - Lajikuvaus

Pehmeä energiavoimistelu

Qi Gong (voidaan kirjoittaa myös Qigong, chi kung, chi gung) [lausutaan suomalaisittain "tsii kung"] on yleisnimitys erilaisille Kiinalaisille psykofyysisille kehon ja mielen harjoitusmuodoille. Qi tarkoittaa hengitystä, ilmaa tai elinvoimaa. Gong tarkoittaa taitoa, joka on saavutettu pitkän ajan kuluessa. Qi Gong tarjoittaa siis elinvoimaa lisääviä harjoituksia, joita on tarkoitus tehdä säännöllisesti.

Avain terveyteen ja hyvinvointiin

Qi Gong on kiinalaista perinteistä terveysliikuntaa, joka tuo harjoittelijalleen miellytävän ja rauhallisen olon. Qi Gong avaa tehokkaasti, pehmeästi ja rennosti kehon lukkoja ja poistaa kroonisia jännityksiä sekä rentouttaa fyysisesti ja henkisesti. Qi Gong harjoittelu on sekä kehon että mielen harjoittamista. Qi Gong harjoittelun tärkeimmät elementit ovat rentoutuminen, hengitys, keskittyminen ja oikea kehon käyttö liikkeen tai liikkumattomuuden kautta. Harjoittelun alkuvaiheessa keskitytään rentoutumiseen kehon, tunteiden ja mielen tasoilla, myöhemmin mukaan tulevat myös dynaamiset harjoitteet.

Qi Gong on erittäin tehokas menetelmä stressin poistamiseen. Qi Gong harjoittelu tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa ja näin lisää rauhallisuutta ja vähentää jännitystiloja, parantaa keskittymiskykyä, mielialaa ja unen laatua.

Harjoitteet tasapainottavat kehon linjausta (luuston ja lihaksiston rakennetta), lisäävät verenkiertoa ja ravinteiden virtausta, poistavat tukos- ja jännitystiloja sekä lisäävät voimakkaasti elinvoimaa. Qi Gong harjoitteet ovat yksinkertaisia, joten kaikkien on mahdollista tehdä niitä, harjoitteiden hyvä hallitseminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä harjoittelua. Kun harjoitteet on opittu tekemään oikein, niitä voidaan harjoitella itsenäisesti.

Sadat miljoonat kiinalaiset harjoittelevat Qi Gongia päivittäin terveytensä edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Qi Gong on hyvin tehokas terveyden edistäjä, joten Kiinassa sitä käytetään sairaaloissa osana potilaille annettavaa hoitoa.

Harjoittelu

Qi Gong harjoittelu voidaan luokitella eri tavoin eri kategorioihin. On jälleen huomattava, että todellisuudessa kategorioita ei voida erottaa toisistaan.

Qi Gong harjoituksia voidaan tehdä seisten, istuen, maaten ja liikkuen.
Sisäinen harjoittelu (Neigong) - ulkoinen harjoittelu (Waigong)
Aktiivinen Qi Gong (Dong gong) - passiivinen Qi Gong (Jing gong)

Kaikille Qi Gong tyyleille yhteistä ovat kolme tärkeää asiaa: kehon asento, hengitys ja mielen keskittäminen.

Lähde ja lisätietoja: Sisäisen Voiman Keskus
Katso myös: Wushu/Kung-Fu - Yleiskuvaus

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.