Wushu/Kung-Fu (Taijiquan: Chen 2) - Lajikuvaus

Chen tyylille, kuten useimmille muillekin taijin tyylisuunnille, ovat tyypillistä rentous, hitaat luonnonmukaiset ympyrä- tai spiraalimaiset liikkeet, yin/yang periaatteen noudattaminen, pyrkimys sisäisen kokonaisvaltaisen voiman käyttöön sekä kehon ja mielen tasapainoon.

Eri tyyleissä edellä mainittuja ominaisuuksia painotetaan hieman eri tavoilla. Chen tyylissä tulee useimpiin muihin tyyleihin verrattuna korostetummin esille esimerkiksi yin/yang-periaate. Sarjoissa se ilmenee ajoittaisina rajuina liikkeinä hitaiden ja rentojen liikkeiden lomassa. Tällaisia liikkeitä ovat esimerkiksi korkeat hypyt, pitkät ”loikat”, terävät potkut ja lyönnit. Monissa muissa tyylisuunnissa ne on suurelta osin pudotettu pois. Näillä liikkeillä on Chen tyylissä tärkeä rooli koska niiden avulla on mahdollista demonstroida ja harjoitella oikeaoppista sisäisen voiman käyttöä.

Chen tyylin harjoittelulla voidaan saavuttaa vahvat jalat mitä seikkaa monet kiinalaiset pitävät eräänä pitkän iän tärkeänä edellytyksenä.

Chen tyylissä Chen Faken kehittämien sarjojen muotoa ei ole yksinkertaistettu vaan ne onvat siirtyneet detaljeineen mestarilta toiselle. Niinpä myös alkuperäiset Qinna-tekniikat (”catch and hold”) ovat Chen tyylissä suhteellisen selvästi havaittavissa.

Chen tyylin sarjojen suorituksessa kuvastuu lajin alkuperäinen luonne tehokkaana taistelutaitona ja sarjoista on mahdollista johtaa monia käyttökelpoisia itsepuolustustekniikoita. Itsepuolustus ja taiselutaito-aspekteja ei kuitenkaan ylipainoteta harjoittelussa. Henkilö, joka keskittyy pelkästään näihin puoliin Chen Taijista menettää suuressa määrin tämän monipuolisen harrastuksen syvällisimmät ulottuvuudet.

Edellä mainituista syistä johtuen Chen tyylisuunnan mukaisissa harjoituksissa voi sekä kehon että mielen rentouden ja terveyden lisäksi saavuttaa myös hyvän fyysisen kunnon ja harjoittelussa pidemmälle ehdittäessä myös tiettyjä itsepuolustusvalmiuksia.

Lähde ja lisätietoja: Guilin Taijiquan
Katso myös: Wushu/Kung-Fu - Yleiskuvaus | Wushu/Kung-Fu (Taijiquan) - Yleiskuvaus

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.