Wushu/Kung-Fu (Taijiquan: Wudang) - Lajikuvaus

Tai Chi Chuan on vanha kiinalainen taolaisia periaateita noudattava taistelulaji. Kiinalaiset taistelulajit jaetaan ulkoisiin (kungfun eri tyylit) ja sisäisiin lajeihin. Tai Chi on tunnetuin kolmesta suurimmasta sisäisestä lajista, joissa korostetaan ulkoisen kovuuden ja raan voiman sijasta sisäistä vahvuutta, liikkeiden rentoutta ja taloudellisuutta sekä koulutettua voimaa.

Tai Chin perustajaksi katsotaan olevan Wudang-vuoristossa 1300-luvulla oleskellut taolainen filosofi. Lajia ruvettiin kutsumaan nimellä Tai Chi kun se saapui 1800-luvulla Pekingiin ja sitä ruvettiin opettamaan laajemmin. Tai Chitä on olemassa useita eri tyylisuuntia. Monissa niistä painotetaan enemmän lajin terveydellisiä hyötyjä ja jätetään käytännön taistelutaidot syrjään.

Yksin tehtävä hidas liikesarja on Tai Chin perusta. Wudang-tyylissä tehdään myös liikkeiden käytännön sovellutuksia ja push-hands pariharjoituksia heti alusta alkaen koska ne selkeyttävät ja edistävät muotoa ja päin vastoin. Tai Chissä harjoitellaan myös sapelilla, keihäällä ja suoralla miekalla.

Lähde ja lisätietoja: Aikiken ry.
Katso myös: Wushu/Kung-Fu - Yleiskuvaus | Wushu/Kung-Fu (Taijiquan) - Yleiskuvaus

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.