Wushu/Kung-Fu (Wing Tsun) - Lajikuvaus

Wing Tsun ("laulu keväälle") on kiinalainen taistelu- ja itsepuolustuslaji, jonka pääperiaatteita ovat yksinkertaisuus, nopea opittavuus sekä kyky puolustautua suurempaa ja vahvempaa hyökkääjää vastaan. Wing Tsun ei ole urheilulaji, eikä sen yhteydessä järjestetä kilpailuja. Laji soveltuu sekä naisille että miehille.

Legendan mukaan Wing Tsunin kehitti noin kolme sataa vuotta sitten buddhalainen nunna nimeltä Ng Mui, jonka ensimmäisen oppilaan Yim Wing Tsunin mukaan laji nimettiin. Muiden Etelä-Kiinan lajien tapaan on Wing Tsunin pääpaino ensisilmäyksellä käsitekniikoissa, mutta ylemmällä tasolla lajin pääpaino on jalkatyössä. Wing Tsunin potkut ovat matalia ja nopeita. Wing Tsuniin kuuluu kaksi perinteistä asetta, pitkä seiväs ja kaksoisveitset.

Wing Tsunin harjoittaja pyrkii vastaamaan hyökkäykseen omalla hyökkäyksellään suojaten samalla elintärkeät alueensa. Vastahyökkäys murtaa vastustajan keskustan kiilan lailla. Rikottuaan etäisyyden harjoittaja jatkaa omaa hyökkäystään tuhoten vastustajansa tasapainon ja vieden tältä täysin mahdollisuuden puolustautua.

Wing Tsun on kuuluisa chi-sau -harjoituksistaan. Chi-sau ("tahmeat kädet") mahdollistaa vastustajan liikkeiden tunnistamisen ja niihin vastaamisen ilman näköaistia. Saatuaan kontaktin vastustajaan Wing Tsunin harjoittaja toimii lähes alitajuisesti tuntoaistinsa varassa, jolloin hän kykenee lukuisten chi-sau -harjoitusten ansiosta vastaamaan vastustajan liikkeisiin salamannopeasti ilman tietoista ajattelua. Puolustautuessaan Wing Tsunin harjoittaja painostaa vastahyökkäyksellään vastustajaa iskien jatkuvasti tämän puolustuksen aukkojen läpi. Kohdatessaan suuremman voiman WT-harjoittaja antaa hallitusti periksi suojaten itseään ja päätyen uuteen asemaan jatkaa vastahyökkäystään. Ylimmällä tasolla WT-harjoittaja käyttää vastustajan voimaa tätä itseään vastaan. Tällöin Wing Tsun toteuttaa taoistisia periaatteita käytännössä, sillä WT-harjoittajan tekniikka määräytyy saumattomasti vastustajan tekniikan mukaan.

Lähde ja lisätietoja: Wing Tsun Finland
Katso myös: Wushu/Kung-Fu - Yleiskuvaus sekä Wing Chun for dummies

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.