Kyusho Jutsu (Ryukyu Kempo) - Lajikuvaus

Ryukyu-Kempo nimitys tulee menetelmällemme George A. Dillmanilta. Toni Kauhanen (6.dan) ja Raine Luukkonen (3.dan), ovat kehittäneet menetelmää eteenpäin, kehitystyö jatkuu edelleen.

Ryukyu-Kempo karaten osa-alueisiin kuuluu sekä aseettomat että aseelliset tekniikat. Aseettomat tekniikat koostuvat, katoista (liikesarjoista), perustekniikasta ja pariharjoituksista. Tärkein harjoittelu menetelmä on liikesarjojen harjoittelu sekä taistelusovellutusten tutkiminen ja harjoittelu parin kanssa. Potkut kohdistetaan pääasiassa oman vyötärölinjan alapuolelle. Kokonaisvaltaiseen harjoitteluun kuuluu myös tekniikat, jotka opettavat mm. vastustajan hallintaa ja ohjaamista kevyillä kosketuksilla.

Tekniikoiden harjoittelu on jaettu neljään tasoon. Ensimmäinen taso on käytössä yleisesti länsimaissa eli tekniikoita tutkitaan torjunnan ja vastaiskun kautta. Toinen taso lähtee siitä, että katassa ei ole torjuntoja, eli nk. torjunta-tekniikoita tutkitaan nivelmanipulaatioiden kautta (tuité). Kolmannella tasolla katan tekniikoita käytetään iskuina ja napautuksina hermopisteisiin (kyusho-jutsu). Tällä tasolla harrastaja oppii lamauttamaan vastustajan raajoja, aiheuttamaan voimakasta kipua kevyellä kosketuksella ja jopa tyrmäämään vastustajansa.

Opiskeluun kuuluu myös länsimaalaisen lääketieteen perusteet hermoston toiminnasta ja anatomiasta sekä itämaisen lääketieteen perusteet. Neljännellä tasolla opetetaan menetelmiä, jotka liittyvät mm. Chi-energiaan.

Kirjoittanut: Toni Kauhanen

Lisätietoja: www.KYUSHOJUTSU.com

© Copyright Kamppailulajit Suomessa - Martial Arts in Finland. All rights reserved.